Olej kokosowy – sposób na szczupłą sylwetkę

Otrzymywany z miąższu kokosowego olej nie bez przyczyny uznaje się za jeden z najzdrowszych na ziemi. Jego unikatowa struktura, właściwości prozdrowotne, a także mnogość zastosowań zarówno kulinarnych, jak i kosmetycznych, czynią z oleju kokosowego niezbędny element zdrowej diety. Jak wykorzystać wszystkie możliwości, które oferuje nam ten produkt?

Olej kokosowy zbudowany jest w ok. 90% z unikatowych trójglicerydów średniołańcuchowych. Ich niecodzienność polega na tym, że w procesie metabolizmu nie są przetwarzane na tkankę tłuszczową, lecz organizm pozyskuje z nich bezpośrednio energię. W praktyce oznacza to, że tłuszcz ten nie tylko nie odkłada się w ciele, ale wręcz przyspiesza proces spalania zbędnych kalorii. To także dobry wybór przed treningiem, kiedy potrzebujemy zwiększonej dawki energii. Olej kokosowy wspomaga odchudzanie także dlatego, że jest wyjątkowo sycący i hamuje uczucie głodu na długo. Badania wykazują, że dla uzyskania efektu w postaci spadku wagi, optymalne jest spożywanie 30 ml oleju kokosowego dziennie i zwiększenie aktywności ruchowej.

Regulacja przyrostu masy ciała oddziałuje na cała kondycję organizmu. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, jak miażdżyca czy nadciśnienie. Ponadto obniża też poziom cholesterolu frakcji LDL, co również przekłada się na lepsza kondycję układu krwionośnego.

Po olej kokosowy z powodzeniem mogą sięgać także cukrzycy, a to dlatego, że usprawnia wydzielanie insuliny. Reguluje tym samym poziom cukru we krwi. Przy tym schorzeniu przydatne są również wspomniane już właściwości redukujące masę ciała.

Pamiętajmy także, że tłoczony na zimno, nierafinowany olej kokosowy to źródło energii nie tylko dla mięśni, ale również pokarm dla mózgu! Zdrowy tłuszcz roślinny warto włączyć do swojej diety, szczególnie, gdy wiemy, że czeka nas większy wysiłek umysłowy, jak sesja czy przygotowanie do matury.

Warto wspomnieć również, że najważniejszym kwasem tłuszczowym zawartym w oleju kokosowym jest kwas laurynowy. W wysokim stężeniu dostępny jest on także w mleku matki. Jak wykazują badania, kwas laurynowy jest odpowiedzialny za naturalne wspomaganie odporności. Wykazuje także działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Jest skuteczny w walce z bakteriami, które są odpowiedzialne za powstawanie próchnicy, dlatego oleju kokosowego można używać do higieny jamy ustnej.

To tylko jedno z jego kosmetycznych zastosowań. Nadaje się również do bezpośredniego stosowania na wysuszoną skórę, którą natłuszcza, ujędrnia i odbudowuje. Może być też składnikiem odżywki do włosów czy domowej roboty antyperspirantu.

W kuchni można używać go jako zdrowego roślinnego zamiennika masła, ponieważ jako jeden z dwóch tłuszczów niezwięrzecego pochodzenia (drugi to kakaowy) naturalnie posiada stałą konsystencję. Można używać go zarówno na zimno, jak i na ciepło, do smażenia czy pieczenia.

Certyfikowany ekologicznie olej kokosowy posiada w swojej ofercie sklep z wegańską i organiczną żywnością Organic Village: www.organicvillage.pl